Istoric Liga I
In octombrie 1909, se infiinteaza ASAR (Asociatiunea Societatilor Atletice din Romania) din cele trei cluburi existente pe atunci: Colentina CA si Olimpia SC, ambele din Bucuresti, United AC din Ploiesti, cu practicanti in majoritate straini.

In decembrie 1909 - ianuarie 1910 se desfasoara prima competitie fotbalistica interna, Cupa ASAR, asimilata primului campionat national. An de an, numarul echipelor creste, iar in componenta lor figureaza din ce in ce mai multi romani.

In Romania Mica dinaintea primului razboi mondial se disputa o serie de competitii sub forma de cupa, ai caror castigatori vor fi considerati campionii Romaniei.

Ulterior, organul de conducere al activitatii fotbalistice devine Comisiunea de Football-Asociatie din cadrul UFSR (Uniunea Federatiilor Sportive din Romania), care a luat fiinta la 1 decembrie 1912.

Dupa razboi, odata cu formarea Romaniei Mari, incepand cu editia 1921-1922, se disputa campionatul national cu participarea echipelor din toate provinciile tarii. Inca nu avem un campionat dupa un sistem divizionar, el diputandu-se pe regiuni (mai tarziu, ligi) si apoi in sistem eliminatoriu, intre invingatoare.
Din 1932 campionatul se joaca in sistem divizionar.
Prima formula organizatorica a cluburilor de fotbal a fost Colegiul Divizionar A (5 octombrie 1970), prezidat de Mircea Angelescu, organism ce a avut un rol mai mult formal pana in 1990, an dupa care, trecind succesiv prin mai multe schimbari: – nu numai de denumire: Liga Echipelor Divizionare A , Liga Nationala de Fotbal, Liga Cluburilor Profesioniste s.a., in 1992, la 10 octombrie, se constituie in Liga Profesionista din Divizia A , avindu-l ca presedinte pe Mircea Angelescu, vicepresedinte pe Dumitru Dragomir si secretar general pe Daniel Lazarescu.
Denumirea actuala - Liga Profesionista de Fotbal din România a fost stabilita la 22 ianuarie 1993, reunind reprezentantii cluburilor cu echipe in divizia A, cadru care s-a largit la 13 octombrie 1993 prin cooptarea reprezentantilor cluburilor diviziei B. La 30 septembrie 1996 dl. Dumitru Dragomir este ales in functia de presedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal din România.
In februarie 1997 se stabileste sediul Ligii Profesioniste de Fotbal din România in str. Mihai Eminescu nr.47, iar in decembrie acelasi an se hotareste preluarea organizarii campionatului de fotbal incepind cu editia 1997-1998.
Incepind din luna aprilie 2004 sediul Ligii Profesioniste de Fotbal se afla in Str. Alexandru Vitzu nr. 2A, Sector 5, Bucuresti
La ultimele alegeri (noiembrie 2005) Dumitru Dragomir este reales in functia de presedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal din România.
Sursa: LPF.ro
PARTENERI

Prima Pagina  |  Contact  |  Guestbook  |  Publicitate Pe Site  |  SiteMap  |  Termeni si Conditii  |  English Verison
DESCOPERA - Director WEB